Február 16-18. között Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában rendeztük meg a „Rejtett Dimenziók Konferenciát”. Néhány műhelyfoglalkozásunkat a Studium Prospero Alapítvány, Studium Hub civil inkubátorházában tartottuk.

Ahhoz, hogy egy tárgyat megfelelően érzékeljünk a térben, három dimenzióban kell látnunk. Ugyanez érvényes a fogalmak megértésére is: minél pontosabban szeretnénk megérteni őket, annál több oldalról kell megközelítenünk. Az egészség és betegség fogalmait gyakran lineárisan értelmezzük, pedig az Egészségügyi Világszervezet (EVSZ) meghatározása szerint ezek multidimenzionális állapotok: testi, lelki és szociális kölcsönhatásokkal.

A betegségek kialakulását, lefolyását, súlyosságát és kezelésére való reagálását számos tényező befolyásolja. Ezek túlhangsúlyozása vagy figyelmen kívül hagyása részlegessé teheti az orvosi ellátást. Konferenciánk során azokat a tényezőket vettük figyelembe, amelyek egy betegség okait keresve felmerülhetnek, de ritkán kerülnek felszínre, mint például:

  • Hogyan befolyásolja etnikai meghatározottságunk a betegség lefolyását?
  • Mi a tudomány aktuális álláspontja a lelki traumák testi megnyilvánulásáról?
  • Milyen hatása van a distressznek az egészségre?

Gyakorlatiasan, esetekre és sajátosságokra fókuszálva, gondolatok és elvek ütköztetése révén közelítettük meg a betegség többdimenziós kontextusát. A „Rejtett Dimenziók – A betegségek pszicho-szociális háttere” című konferenciánk célja az volt, hogy új utakat nyissunk és segítséget nyújtsunk az egészségügyi szakembereknek a páciensek betegségeinek megértésében és feltérképezésében.

A konferenciánkat a Romániai Orvosi Kamara is elismerte, és a résztvevő orvosok számára 13 EMC pontot biztosított. Az eseményen 31 előadó tartott előadásokat és műhelymunkákat, és összesen 526 egészségügyi dolgozó, orvostanhallgató és szociális szakember vett részt.

Az évről-évre növekvő résztvevői szám folyamatosan inspirál minket, és azt mutatja, hogy munkánk fontos és szükséges. Multidiszciplináris konferenciáink nemcsak a szakembereknek szólnak, hiszen számos más szakmai területről érkező érdeklődő is talál nálunk értékes információkat és kutatásokat.

Reméljük, jövőre is hasonlóan sok érdeklődő vesz majd részt konferenciáinkon.