Între 16 și 18 februarie, am organizat „Conferința Dimensiuni Ascunse” în Târgu Mureș, la Palatul Culturii. Unele ateliere s-au desfășurat la incubatorul civil Studium Hub al Fundației Studium Prospero.

Pentru a percepe corect un obiect în spațiu, trebuie să-l vedem în trei dimensiuni. Același lucru este valabil și pentru concepte: cu cât vrem să le înțelegem mai precis, cu atât mai multe perspective trebuie să luăm în considerare. În viața de zi cu zi, și chiar în cercurile profesionale, conceptele de sănătate și boală sunt adesea gândite liniar. Totuși, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acestea sunt stări clar multidimensionale: implicând interacțiuni fizice, mentale și sociale.

Dezvoltarea, evoluția, severitatea și răspunsul la tratament al bolilor sunt influențate de mulți factori. Supraponderea sau neglijarea acestor factori poate face actul medical parțial. În timpul conferinței noastre, am luat în considerare factori care pot apărea atunci când căutăm cauzele unei boli, dar care rareori ies la suprafață, cum ar fi:

  • Cum afectează originea noastră etnică evoluția bolii noastre?
  • Care este poziția actuală a științei cu privire la manifestările fizice ale traumei mentale?
  • Care este impactul stresului asupra sănătății?

Focalizându-ne pe cazuri practice și specificități și prin ciocnirea ideilor și principiilor, am abordat contextul multidimensional al bolii. Scopul conferinței noastre, „Dimensiuni Ascunse – Fundalul Psihosocial al Bolilor”, a fost de a deschide noi căi și de a oferi asistență profesioniștilor din domeniul sănătății care încearcă să înțeleagă și să cartografieze bolile pacienților.

Conferința noastră a fost recunoscută de Colegiul Medicilor din România, oferind 13 puncte EMC medicilor participanți. Evenimentul a prezentat 31 de vorbitori care au susținut prezentări și ateliere, iar un total de 526 de lucrători din domeniul sănătății, studenți la medicină și profesioniști din sectorul social au participat.

Numărul crescând de participanți în fiecare an ne inspiră continuu și ne arată că munca noastră este importantă și necesară. Conferințele noastre multidisciplinare nu sunt doar pentru profesioniști, deoarece mulți participanți din alte domenii profesionale găsesc la noi informații și cercetări valoroase și credibile.

Sperăm ca anul viitor, la fel de mulți oameni interesați să participe la conferințele noastre.